vakantie met je hond

Even voorstellen…

Hallo hondenliefhebbers, mijn naam is Ingrid en we hebben een gezamenlijke hobby, honden!. Over mijzelf en wat je met je hond kunt ondernemen in Zweden, daar kom ik verder in dit verhaal op terug. Allereerst vertel ik jullie wat je moet regelen om je hond mee te mogen nemen naar Zweden en vervolgens geef ik tips en adviezen over hoe je naar Zweden kunt reizen!.

Image
vakantie met je hond

Wat is belangrijk om te regelen wanneer je je hond meeneemt naar Zweden?

Regels in EU landen
Vanaf 1 januari 2012 zijn de invoereisen voor Zweden veranderd. Voorheen was een bloedtest verplicht en een lange wachttijd na de rabiësenting. Ook de eisen voor ontworming zijn vervallen. Dit geldt alleen voor honden die vanuit een EU land Zweden binnen reizen. Een EU dierenpaspoort, geldige rabiës-vaccinatie en (chip)identificatie zijn verplicht.
Rabiësenting
Tegenwoordig hoeft je hond niet meer ieder jaar naar je dierenarts voor de rabiës vaccinatie. Het vaccin is nu 3 jaar werkzaam. Geef wel even bij je dierenarts aan dat je de vaccinatie wilt die 3 jaar werkzaam is. Het bespaard je kosten. Je dierenarts moet de geldigheidsdatum duidelijk in het hondenpaspoort vermelden. Alleen dan is je vaccinatie ook 3 jaar geldig en voorkom je misverstanden bij een controle.
Let op, als je hond voor de eerste keer wordt ingeënt mag je pas 21 dagen na de inenting de grens over. Dit geldt ook wanneer de rabiës vaccinatie is verlopen!
Honden jonger dan 12 weken
De rabies vaccinatie wordt op de leeftijd van 12 weken gegeven, om deze reden kun je een hond jonger dan 12 weken niet mee naar Zweden nemen.
Met de auto
Voor Zweden geldt, je hond mag niet op de voorstoel, ook niet in de veiligheidsgordel. Verder zijn er geen richtlijnen voor het vervoer in de auto. Vaak zijn honden onderweg onrustig, daarom laat ik mijn honden altijd een dag vasten voor en/of tijdens de reis. Dit voorkomt druk op de maag. Vooral honden die bij nervositeit misselijk worden is dit aan te raden. Water geef ik natuurlijk wel. In Zweden moet je officieel je hond aan de grens aanmelden om je papieren te laten controleren (bij ′goods to declare′). Met de huidige strengere controles aan de grens is dit vaak al niet meer nodig, omdat je vaak aangehouden wordt voor de paspoort controle. Het EU paspoort van je hond wordt dan ook direct nagekeken.
Alle regels kun je nog eens nalezen op Jordbruksverket

Vakantie met je hond naar Zweden, wat neem je mee?

Dat hangt natuurlijk af van het seizoen, een zomer vakantie met je hond in Zweden, of sneeuwpret in de maanden januari en februari. De zomer in Zweden is stabiel, over het algemeen droog vanwege het landklimaat en met temperaturen van gemiddeld 23 graden. Uitschieters naar 28 graden of hoger zijn geen uitzondering.

In ieder geval is het klimaat gedurende de zomermaanden in Zweden ideaal voor een vakantie met je hond. Het is het land waar je nog ongestoord in de ruige natuur kunt wandelen met je hond. Het Brattforsheden heeft 3 natuurreservaten waar je prachtige wandelingen kunt maken. Het Kittelfältet is het gebied met kraters, een uniek landschap waar je heel goed met je hond kunt wandelen. Het Geijersdal mossen is het moeras gebied met plankieren. Je zult je hond op deze plaatsen moeten begeleiden. Het Lungälvravirnerna is minder geschikt voor honden. De route gaat over steile hellingen en eveneens dalingen.

De ruige natuur betekent wel dat je hond regelmatig over ruw of rotsachtig terrein loopt heel anders dan we in Nederland gewend zijn. Hondenschoentjes zijn daarom geen overbodige luxe, ze beschermen de voetkussentjes tegen wondjes en kloven. De hondenschoenen van Ruffwear zijn speciaal hiervoor ontwikkeld. Zelf wandel ik heel vaak met onze eigen honden. Ik ben bekent in deze omgeving en nodig je graag uit om eens gezamenlijk zo’n wandeling te maken. Ik kan je veel vertellen en laten zien tijdens de wandeling en samen lopen is altijd gezelliger dan alleen. 

vakantie met je hond naar zweden

Kanoën met honden in Zweden

Image

Start je kanotocht vanaf het terrein van Nordic Glamping, als je je hond aan de kano wilt laten wennen kies dan voor de kortere tocht naar Brattfors en terug.

Vanaf Nordic Glamping kun je  lange tochten van meerdere dagen maken als je dat zou willen. De Byangälven rivier mond aan twee zijden uit op een meer. Aan de noordzijde ligt het grote Lungen meer, van daaruit steek je makkelijk over, het beschermde natuurreservaat in. Vervolgens kun je het Alstermeer op varen. Via de zuidzijde vaar je per kano over de kronkelende rivier het verscholen, Kalvenmeer op. Dan volg je wederom de Byangalven verder richting Brattfors. Aan het einde kom je uit op een mooi badstrand vlak naast de zalmkwekerij. Je kunt daar zwemmen naar hartelust of heerlijk de aanwezige barbeque aansteken. Zorg wel voor veiligheid, een hondenzwemvest is te huur bij Nordic Glamping. Natuurlijk kun je het zwemvest voor je vakantie al aanschaffen bij Hondenartikelen.com.
Op het hondenzwemvest van Ruffwear zit een stevig handvat waarmee je je hond uit het water kunt tillen.

vakantie met je hond naar zweden

Vakantie met je hond in Zweden, waar verblijf je?

Inmiddels heb je wel begrepen dat ons terrein midden in de Zweedse natuur ligt, op steenworp afstand ligt het Lungenmeer en het Kalvenmeer. We zijn onderdeel van de Zweedse flora en daarmee natuurlijk ook van de volop aanwezige fauna, ofwel de bewoners. Zweden is net even anders dan wat de meeste gewend zijn. Om ons heen leven de Big 4 en nog heel veel meer dieren. De Big 4 bestaat uit de Eland, Wolf, Beer en Lynx. Daarnaast zijn er de herten, de veelvraat, de vos en ga zo maar door. Wij, Richard en Ingrid zijn dit gewend en passen ons dagelijks leven daarop aan.

Dit zijn de spelregels die wij hanteren op ons terrein.
Iedereen is welkom op Nordic Glamping, ook mensen die graag hun hond meenemen op vakantie. We houden rekening met iedereen en dit zijn onze spelregels;
1. Honden altijd aangelijnd op Nordic Glamping.
2. Het uitlaten van de hond gebeurt altijd aangelijnd en buiten het terrein.
3. Voorkom geluidsoverlast voor andere gasten.
4. Wanneer je op het terras bij de Lodge zit dan is de hond bevestigd aan de looplijn, elke Lodge heeft een bevestigingsplek (een paal met looplijn)

Vakantie met je hond in de winter

Image
vakantie met je hond in Zweden wintersport

Prachtige bossen bedekt met een laag sneeuw in de maanden januari tot maart geven sprookjesachtige plaatjes. hier kun je nog echt met je hond genieten van de natuur. Het kan koud zijn, dus hou daar zeker rekening mee als je een hond hebt met korte vacht. Een hondenjas is dan noodzakelijk. Net als speciaal voor de winter ontwikkelde hondenschoenen. Vaak krijgen honden die het klimaat niet gewend zijn kramp in de poten en ijsballetjes tussen de tenen.

vakantie met je hond in Zweden wintersport

Tot ziens bij ons op Nordic Glamping!
Ingrid