Wandelen in Brattforsheden Kittelfältet

Wandelen in Brattforsheden Kittelfältet

Wandelen in Brattforsheden Kittelfältet. Bij het Alstern meer ligt dit  bijzondere gebied dat gedomineerd wordt door kraters. Deze kratervormige kuilen zijn gevormd in de IJstijd door ijsbergen die in het zand werden ingebed. Het woord “dood ijs” komt van het feit dat de ijsberg in de bodem vastzit en niet kan bewegen, in tegenstelling tot de ijskap die constant als een grote massa bewoog en daarom “levend ijs” wordt genoemd. De grootste en diepste kraters hebben kleine meren.

Kittelfältet uitzicht over het Alstern meer

Sundstjärn heeft turkoois water door de aanwezigheid van een fytoplankton in het water. Oudere dennenbossen groeien rond het Alstern meer en in westelijke richting naar Sundstjärnen. Het gebied maakt deel uit van het EU-netwerk voor waardevolle natuur, Natura 2000.

Wandelen in Brattforsheden Kittelfältet

Dieren en planten

De vegetatie wordt gedomineerd door rendierkorstmossen, heide en kraaien. Let op bloemen die in de vijvers groeien. Op de veengronden zie je pompoen en dwergberk. Tapijt en platwormen worden spaarzaam in het gebied aangetroffen, evenals de zeldzame halfgras platster. De vogelfauna herbergt onder andere boomleeuwerik, nachtreiger, boompijpleeuwerik en spruw. Soms kunnen kleine en grote Loons korte bezoeken aan de meertjes maken. Brand is een natuurlijke verstoring in dit gebied en, in 2015 werd ongeveer 9 hectare verbrand om de biologische diversiteit ten goede te laten komen. Op 20 mei 2020 ongeveer 4 hectare in Kittelfältet.

Image
Wandelen in Brattforsheden Kittelfältet

Locatie: Provincie Värmland, gemeente Filipstad, ten oosten van Stegelviken in het zuidelijke deel van het Alsternmeer ongeveer 5 km ten westen van Brattfors Neem weg 63 tussen Karlstad en Filipstad. Er zijn informatieborden beschikbaar voor het reservaat, ongeveer 4 km ten zuiden van Brattfors. Er is elk een parkeerplaats in het noordelijke en zuidelijke deel.

Tekst: lansstyrelsen.se

Image