Wandelen in Brattforsheden Kittelfältet

Wandelen in Brattforsheden Kittelfältet

Wandelen in Brattforsheden Kittelfältet. Bij het Alstern meer ligt dit  bijzondere gebied dat gedomineerd wordt door kraters. Deze kratervormige kuilen zijn gevormd in de IJstijd door ijsbergen die in het zand werden ingebed. Het woord “dood ijs” komt van het feit dat de ijsberg in de bodem vastzit en niet kan bewegen, in tegenstelling tot de ijskap die constant als een grote massa bewoog en daarom “levend ijs” wordt genoemd. De grootste en diepste kraters hebben kleine meren.

Aan weg 63 ligt de ingang naar het Kittelfältet natuurreservaat. Om het beroemde meest blauw groene meertje te zien rij naar P norr. Vanaf deze parkeerplaats volg je de oranje gemarkeerde route. Bij de splitsing volg een stukje de oranje markering Alstertjärnarna. Al snel zie je de groene markering en het bordje Dödisgrupar. Deze rondwandeling is ca. 1.8 km en gaat af en toe steil omhoog. Op een van de toppen staat een bankje vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het meertje. Aan het einde van de wandeling staat een hut, een prachtige plek om een houtvuur te maken. De plek voor een heerlijke lunch.

Tegenover het Kittelfältet aan het Alstern meer

Deze mooie plek ligt aan het Alstern meer. Onlangs is een prachtige nieuwe hut gebouwd met een fantastische vuurplaats. Storöviken zoals deze plek heet is lopend te bereiken. Vanaf onze locatie ga rechts de asfaltweg op. Na circa 8km volgt links de afslag Västerud. Volg de weg tot voorbij het dorp Västerud tot je een klein houten bordje tegenkomt met Storöviken. Sla dit weggetje links in. De auto kun je er parkeren. Volg de oranje markering ongeveer 1,8 km. Alle routes zijn heel goed gemarkeerd in het Brattforsheden natuurreservaat. Vanaf Storöviken kun je helemaal langs het Alstern meer lopen de route Västerudsleden tot weg 63 parkeerplaats Angsågen. Deze wandeling is heen en terug 16 km.

Wandelen in Brattforsheden Kittelfältet
Wandelen in Brattforsheden Kittelfältet

Dieren en planten

De vegetatie wordt gedomineerd door rendierkorstmossen, heide en kraaien. Let op bloemen die in de vijvers groeien. Op de veengronden zie je pompoen en dwergberk. Tapijt en platwormen worden spaarzaam in het gebied aangetroffen, evenals de zeldzame halfgras platster. De vogelfauna herbergt onder andere boomleeuwerik, nachtreiger, boompijpleeuwerik en spruw. Soms kunnen kleine en grote Loons korte bezoeken aan de meertjes maken. Brand is een natuurlijke verstoring in dit gebied en, in 2015 werd ongeveer 9 hectare verbrand om de biologische diversiteit ten goede te laten komen. Op 20 mei 2020 ongeveer 4 hectare in Kittelfältet.

Image
Wandelen in Brattforsheden Kittelfältet

Locatie: Provincie Värmland, gemeente Filipstad, ten oosten van Stegelviken in het zuidelijke deel van het Alsternmeer ongeveer 5 km ten westen van Brattfors Neem weg 63 tussen Karlstad en Filipstad. Er zijn informatieborden beschikbaar voor het reservaat, ongeveer 4 km ten zuiden van Brattfors. Er is elk een parkeerplaats in het noordelijke en zuidelijke deel.

Tekst: lansstyrelsen.se

Image