Wildlife Värmland Zweden, de Eland, Beer, Wolf en de Lynx

wildlife varmland zweden

De eland is overal in Zweden te vinden. In de zomer wordt de eland populatie in Zweden geschat op 300.000 – 400.000 elanden. Je moet wat tijd doorbrengen in het bos waar de eland de voorkeur aan geeft. Ze staan graag in de koelte van het bos aan de rand van een weide. De meeste kans om een eland te zien is in de vroege morgen of de avondschemering. Het is indrukwekkend om een eland te ontmoeten. Onderschat de Koning en Koningin van het bos niet! Elanden zijn niet ongevaarlijk. Vooral het wijfje kan agressief zijn wanneer haar kalf in de buurt is. Elanden kunnen wel 25 jaar oud worden en meten 2 meter 10 hoog schouderhoogte. De mannelijke elanden kunnen tot wel 850 kilo wegen. Vijanden van de eland zijn de wolf en de beer.

wildlife varmland zweden
wildlife varmland zweden
wildlife varmland zweden

Bruine beren eten over het algemeen bessen en andere plantensoorten, maar ook mieren. Soms als een beer de kans krijgt dan zal hij het niet laten om ook een eland of elandkalf op het menu te zetten. Het grootste gedeelte van zijn voedsel is plantaardig. Zeker in de herfst zal een beer zich te goed doen aan de dan in overvloedig voorkomende soorten bessen.

Het is een fabel dat de beren in Zweden elk jaar in winterslaap gaan. Dit is afhankelijk van de temperatuur en de kou in de winter en verschilt dus per jaar. Met de resulterende dikke vetlaag zijn ze helemaal klaar voor een uitgebreide winterslaap. Van oktober tot april liggen ze verborgen in kleine holen. Meestal gedeeltelijk of geheel onder de grond en vaak gemaakt uit verlaten mierenhopen. In deze tijd worden ook de jongen geboren.

Bruine beren zijn van nature schuw en gaan mensen uit de weg. Wil je echt geen beer tegenkomen dan helpt het voldoende om te blijven praten met elkaar, als je samen wandelt. Houd je eten buiten bereik mocht je toch een nacht willen kamperen. Bewaar het eten in ieder geval niet in je tent.

wildlife varmland zweden
wildlife varmland zweden
wildlife varmland zweden
wildlife varmland zweden
wildlife varmland zweden
Image

Wat de Lynx betreft kunnen we eindeloos schrijven. In Zweden leven nu ongeveer 1500 Lynxen, en er een ontdekken is een fantastische ervaring. Gemiddeld bereikt een Lynx op schouderhoogte een hoogte van 50 tot 70 centimeter en wordt wel tot 120 centimeter in lengte gemeten. Bij ons rond het huis zwerft er een rond en we vinden dan ook ’s winters regelmatig pootafdrukken, laatst op nog geen 7 meter van het keukenraam.
De sporen van een Lynx zijn in de sneeuw eenvoudig te herkennen. De sporen onderscheiden zich van die van een hond of wolf, want alleen de afdruk van de 4 tenen en het voetkussentje zijn te zien. De nagels zijn bij het lopen ingetrokken. De Lynx is een jager. Ze eten vogels en ook grote dieren zoals reeën, rendieren, vossen, eekhoorns, hazen en bevers maar ook vis.

Er leven ongeveer 500 wolven in Zweden en Finland, in Noorwegen komen ze praktisch niet voor. Ze eten reeën, rendieren, en kleinere dieren zoals de haas, das, bevers en vogels. Bovenaan op nummer 1 van de menukaart staat de eland. Als toerist in Zweden zul je de wolf niet snel tegenkomen, ze zijn schuw en slim. Horen kun je ze wel zo nu en dan, met name als ze een prooi gespot hebben en ze hulp nodig hebben van hun roedelgenoten. Wolven zijn roedeldieren maar scharrelen ook af en toe alleen als ze daar behoefte aan hebben.De sporen van een wolf zijn nauwelijks te onderscheiden van een gemiddelde hond.