Brattforsheden natuurreservaat Zweden, huur een vakantiehuis grenzend aan de wandelroutes

Brattforsheden natuurreservaat – een ideale start voor een outdoor ervaring! Het beschermde natuurgebied Brattforsheden werd opgericht in 1984. Het 11 400 hectare grote gebied is een geologisch interessant gebied met kraters, ravijnen, duinen en meanderende (rivierbeddingen) stromen. De grote gebieden van de duinen behoren tot de meest waardige van zijn soort in het land. In sommige gebieden is er een hoge biologische waarde van zowel flora en fauna. Mooie wandelpaden en natuurpaden zijn gelokaliseerd in Kittelfältet en Brattfors. Het Brattforsheden natuurreservaat bestaat uit vier natuurreservaten en een kultuur reservaat; de Lungälvsravinerna, Geijerdalsmossen, Kittelfältet, Brandfältet en kultuur reservaat War airfield 16.
Lees hier verder voor wandelingen in het Brattforsheden natuurreservaat…
En hier verder over het gebied verkennen met de kano…

brattforsheden natuurreservaat zweden
brattforsheden natuurreservaat zweden
brattforsheden natuurreservaat
brattforsheden natuurreservaat

Kittelfältet – het meest kenmerkende van Kittelfältet zijn de kraters die werden ontwikkeld tijdens de ijstijd. Het is een divers en spannend landschap. De grootste en diepste kraters hebben kleine meren. Eén met turquoise gekleurd water als gevolg van de aanwezigheid van een blauw-groene alg. De vegetatie wordt gedomineerd door rendiermos, heide en blåbär (blauwe bessen). In kleinere meren en ondiep water groeit Lobelia, op de veengronden Dwerg berken en Labrador thee. In het Kittelfältet natuurreservaat is het gemakkelijk om te wandelen, de diverse wandel- en natuurpaden zijn uitstekend.

brattforsheden natuurreservaat
vegetatie brattforsheden natuurreservaat

Geijerdalsmossen – Brattforshedens woestijn – Grote onaangeroerde gebieden veen met duinen. Kenmerkende vogels zoals Wilde Zwanen en Duikers komen voor in dit gebied. De vegetatie van de moerassen is minder. Hier domineert veenmos met een weinig heide en blauwe besssen.

Lungälvsravinerna – Een van Värmland best ontwikkeld en bewaard ravijn systeem. De ravijnen zijn gevormd door erosie van een kleine loop (rivier) in zeer fijnkorrelige bodems. De beschutte en vochtige omgeving leent zich voor een rijk planten en dieren leven. Hier groeien onder andere struisvogel varens en vele zeldzame kruiden. Een spannende plek met een gevoel van regenwoud.

brattforsheden natuurreservaat varmland zweden

Brandfältet – in de zomer van 1992 brandde een groot bosrijk gebied ten zuidwesten van Brattfors af. De Raad van de Provincie wilde de natuurlijke evolutie van het veld volgen en kocht daarom ongeveer 30 hectare van het Brandfältet. Het gebied is bedoeld voor wetenschappelijke studies, waaronder in het bijzonder studies naar bedreigde insecten. Brandfältet is het uitgangspunt voor een bezoek aan het grote Alstern meer.
AIRFIELD 16 Krigsflygfält 16 in het Brattforsheden natuurreservaat
Dit oorlogsvliegveld is als enige vliegveld in Zweden nog in originele staat en zou later een belangrijkere plaats in nemen dan eerder bedacht. De planning en aanleg is begonnen in September 1939 en Airfield 16 zou vanaf 1941 in gebruik genomen worden, maar soms lopen de zaken toch net even anders.

Op 9 April 1940 werd Noorwegen officieel door Duitsland bezet en van de een op andere dag bevond Airfield 16 zich in de frontlinie. Er werd op vol vermogen ingezet om het vliegveld sneller te voltooien. Zo is dit in eerste instantie onbelangrijke vliegveldje verworden tot het o zo belangrijk gebleken Airfield 16. Hetzelfde voorjaar werden er vier permanente machinegeweer locaties geïnstalleerd en later volgden er vijf grote lucht verdedigingsposten.

Image
airfield 16 brattforsheden natuurreservaat