Algemene informatie over vakantie in Zweden

algemene informatie
algemene informatie

Zweden kent 21 provincies (län): Blekinge, Dalarna, Gävleborg, Gotland, Halland, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Örebro, Östergötland, Skåne, Södermanland, Stockholm, Uppsala, Värmland, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland en Västra Götaland.

Onze provincie Värmland ligt in midden Zweden en grenst aan de westzijde aan Noorwegen. De provincie heeft een landklimaat. De letterlijke vertaling is “Warm Land” wat zeker opgaat voor de heerlijke zomers met veel zon en temperaturen tot 25 en 30 graden.

Op 21 juni heeft de dag de meeste uren daglicht, rond 0.30 uur ’s nachts is de lucht donkerblauw en om 3 uur’s nachts is het weer helemaal licht. Echt donker wordt het niet in deze periode, bijzonder om mee te maken!

Klimaat in midden Zweden

Midden Zweden kent een landklimaat. De gemiddelde temperaturen zijn ‘s zomers vaak hoger dan in Nederland, en er valt minder regen. Het warme seizoen (mei-september) kent meer zonneschijn door langere dagen, stabielere temperaturen en een geringe luchtvochtigheid. In de zomer zijn er vaak lange en warme periodes met gemiddelden tussen 25 en 30 graden Celsius. Het koude seizoen zet eerder in (september/oktober) en eindigt het later (april/mei) dan in Nederland gebruikelijk is. De maande januari en februari zijn doorgaans sneeuwzeker voor de wintersport, toch valt de sneeuw vaak al in november.