vakantie zweden

Een vakantie in Zweden zul je niet snel vergeten. In tegenstelling tot een zonvakantie in Zuid Europa zul je in Zweden meer een actieve vakantie beleven. Zweden heeft als land heel veel te bieden, zowel qua bezienswaardigheden, natuur en ook op culinair gebied.

Het eerste dat opvalt als je in Zweden bent is een gevoel van rust. Dat gevoel laat je niet meer los tot op de laatste dag van je vakantie. De natuur is overweldigend en daagt je uit om te gaan ontdekken. Even helemaal weg uit je bekende drukke omgeving en nieuwe energie opdoen, is wat je kunt verwachten. De zomers in Zweden zijn ideaal voor een gezinsvakantie. Een vakantie waarin je samen als gezin weer helemaal tot elkaar komt en nog lang over na praat. Een boswandeling in Zweden is nooit gewoon zomaar een boswandeling. De afstanden zijn groot en achter elke bocht schuilt er weer iets nieuws.

 

Vakantie Zweden
Vakantie Zweden Nordic Glamping Outdoor en Wildlife Varmland

Vakantie Zweden, Värmland

De provincie Värmland ligt in midden Zweden. Värmland vertaald in het Nederlands is “warm land”. De temperaturen liggen zomers iets hoger en het weer is wat stabieler dan in Zuid Zweden. De provincie heeft meer dan 10.000 meren waarvan het Vänernmeer het grootste is. Dit meer is zelfs het op drie na grootste meer van Europa. Karlstad is de hoofdstad van Värmland en ligt aan de noordkant van het Vänernmeer. Karlstad word ook wel Suncity genoemd. Värmland ligt heel centraal zodat omliggende provincies met de auto snel te bereiken zijn. Je kunt Värmland op verschillende manieren ontdekken. Je kunt dit doen al wandelend, per fiets of met de auto.

Värmland ontdekken per kano dat kan ook. De meren staan onderling vaak in verbinding, een mooi voorbeeld is het Bergslagskanalen. Het is tijdens je verblijf bij ons mogelijk om een 2-daagse kanoarrangement te reserveren. Alles wat je nodig hebt om te kunnen overnachten en kokkerellen zit bij het arrangement inbegrepen behalve ontbijt, lunch en diner. Het eten koop je zelf voor vertrek in. Alles wat je lekker vindt om mee te nemen vind je bij de supermarkten hier vlak bij in het dorp.

Een vakantie Zweden is kindvriendelijke vakantie

In Zweden nemen de kinderen een belangrijke plaats in binnen de gemeenschap en je zult snel begrijpen waarom. Hier in Zweden staat het gezinsleven en het buiten zijn met het gezin hoog op de prioriteitenlijst. Zeker in midden Zweden waar ontelbare meren te vinden zijn, heeft bijna elk gezin wel een bootje of kano. Vaak gaan ze vissen of zomaar een stukje varen of ze gaan er op uit om bessen te plukken en in het najaar paddenstoelen. In de dorpen en steden heerst zomers een aangenaam gevoel van rust dat zij aan zij gaat met een legio aan gezellige activiteiten.

Het klimaat in Zweden…

Het klimaat in Zweden is een stuk milder dan het klimaat in de rondom liggende landen in Noord Europa. Zweden heeft dit te danken aan de warme oceaan stroming, die vanuit de Noorse westkust naar Zweden stroomt. Door de vele meren en de invloed van de Botnische Golf aan de oostkant heeft Zweden dus een relatief warm klimaat.

Zweden kent vaak betere en stabielere zomers dan dat wij in Nederland gewent zijn. Er zijn veel meer zonuren en ook is er minder neerslag. Zomers is het hier bijna niet meer donker ‘s nachts de dagen duren heerlijk lang. Rond 21 Juni vieren ze midzomernacht en zijn er overal feesten. Zweden ligt aan de westkant net achter de bergketen op de grens met Noorwegen. Door de Noord/Zweedse bergketen worden neerslag en depressies vaak tegenhouden. Ook zorgen ze in de zomermaanden voor een warme stroming, waardoor de temperaturen tot zelfs in Noord Zweden behoorlijk hoog op kunnen lopen.

De meeste neerslag vind je in Noord West Denemarken en in het zuidwesten van Zweden. Het midden en oosten van Zweden zijn over het algemeen droger. Het gedeelte met de minste neerslag in de zomermaanden bevind zich in het noorden van Zweden.