In Zweden betaal je niet met Euro’s maar met de Zweedse kroon. Zweden is wel volwaardig lid van de Europese Unie maar je kunt er niet met de euro betalen. Betalen kun je over het algemeen overal met contant geld de Zweedse kroon. Bijna alle creditcards worden geaccepteerd in Zweden. In sommige gevallen kan betalen met American express wel eens voor problemen zorgen. Contant geld kun je bij de alom bekende geldautomaten opnemen, Zweden noemt deze automaten Bankomat of Uttagsautomat. Visacard, MasterCard of Maestro en de Cirrus kaart worden nagenoeg altijd geaccepteerd in Zweden.

Nuttige adressen rond Filipstad, Storfors en Karlstad

Image

Huisarts, Tandarts, Alarmnummer en Ziekenhuis

         Alarmnummer
         In Zweden geldt hetzelfde
         alarmnummer als in Nederland.  
         Voor spoedgevallen voor
         brandweer, ambulance of politie
         is het alarmnummer in Zweden:  
         112

       Ziekenhuis
       Centralsjukhuset
       Rosenborgsgatan 9
       652 30 Karlstad
       Tel +46 (0)54-61 50 00

Supermarkten in Filipstad

practische informatie
practische informatie

Wat kost een drankje op een terras of uit eten gaan?

Uit eten in Zweden kun je overal. Je betaald in een gemiddeld restaurant voor een diner van drie gangen inclusief wijn zo tussen de 20 en 45 Euro per persoon. Voor de simpele snelle hap zijn er legio fastfood restaurants en qua prijzen kun je ze vergelijken met de prijzen die je in Nederland gewend bent. Koffie op een terras met iets lekkers kost gemiddeld 6 Euro per persoon, bij sommige restaurants mag je gewoon zelf nog extra koffie bijschenken en daar betaal je dan verder niet extra voor.

Alle dingen die je nodig hebt vind je op korte afstand van Nordic Glamping. Om boodschappen te doen hoef je ook geen grote afstanden af te leggen, dat is best handig. Natuurlijk ben je ook bij ons afhankelijk van je auto er, zitten 4 grote supermarkten op 10km afstand. De ICA is bij ons in het dorp is de Kvantum (grootste) ICA. Hier vind je een uitgebreid assortiment en een traiteur afdeling met heerlijke gerechten. Iedereen kent de Lidl, bij deze supermarkt halen wij een goed stukje vlees, de verse groente en fruit. De Coop zit midden in het dorp. De Pekås aan de rand van het dorp is de goedkopere variant van de Coop.

Systembolaget Filipstad

Alcohol is in Zweden over het algemeen gewoon verkrijgbaar. Op de terrasjes is bijvoorbeeld een wijntje iets prijziger dan in Nederland maar dat is mede afhankelijk van waar je je wijntje drinkt in Zweden. Voor een wijntje op een terras in Stockholm betaal je meer dan dat je betaald in bijvoorbeeld midden Zweden.

Alcohol met een alcoholpercentage hoger dan 3,5% mag niet in de reguliere supermarkt verkocht worden. De Systembolaget is in handen van de staat en stond bekent als een soort drogist waar je na registratie de nodige drank kon kopen. Tegenwoordig kun je de Systembolaget vergelijken met bijvoorbeeld de Gall&Gall, maar vaak net even iets groter. Er vindt geen registratie meer plaats maar je moet wel 18 jaar zijn en je kunt er voor schappelijke prijzen je favoriete versnapering kopen.

Image
Image

Vakantie Zweden bij Nordic Glamping Outdoor and Wildlife