Flora in Zweden

De bossen rondom Nordic Glamping & Outdoor en wildlife hebben veel verborgen eetbare schatten. Zodra je het bos in gaat en goed om je heen kijkt zie je laag bij de grond struikjes met klein glanzend groen blad en felrode bessen, de Lingon. In de late zomer tot eind oktober schieten de paddenstoelen letterlijk de grond uit. De Karl Johan ook wel Porcini genoemd is een stevige en gemakkelijk te vinden paddenstoel. Herkenbaar aan de matte bruine hoed en de bolle witte voet. Heerlijk in een quiche of pastasaus. Let goed op! Paddestoelen kunnen giftig zijn, bij twijfel altijd eerst aan een kenner laten zien voor je ze gebruikt in een gerecht.

Image

De Zweden zijn gek op deze bessen. In gerechten wordt de Lingon vooral gebruikt bij vlees. De bessen worden op een aparte manier geconserveerd “Rårörda lingon” wat vrij vertaald betekent rauw geroerde bessen. Na het plukken en schoonwassen van de bessen worden ze in een uitgekookte glazen pot met suiker gemengd. De rest gaat vanzelf. Het zuur van de bessen in combinatie met de suiker zorgt voor de conservatie. Het is eindeloos houdbaar in de koelkast. Heerlijke zacht bitterzoete smaak die tot zijn recht komt bij wild.

Zo rond eind juli gaan de frambozen rijpen. Wie van bosfruit houdt zal het niet lukken onderweg niet te snoepen. Het bos staat er vol mee, genoeg om heerlijke jam te maken. Vergeet niet ook tussen de Lingon bessen te zoeken naar de Blåbär, het blauwe goud van Zweden.

Deze bessen groeien net als de Lingon aan lage struikjes. In de nazomer kun je in het bos eetbare paddenstoelen vinden, maar let op!! De meeste soorten zijn giftig. Alleen mensen die verstand hebben van paddenstoelen kunnen deze meenemen voor de maaltijd.

Ben je niet zeker of het eetbaar is, laat de paddenstoel staan! Het goud van Zweden is naast de Hjortron bessen, de Cantharel. Cantharellen zijn verrukkelijke gele paddenstoelen. Ze hebben een kenmerkende trompetvorm, maar denk niet dat je ze zomaar vindt. De plekken waar de Cantharel groeit zijn bij Zweedse families een goed bewaard geheim.

Op de foto’s onder een mix van Cantharellen en de Karljohansvamp. De laatste kennen wij in Nederland als Eekhoorntjesbrood. De foto van de paddenstoel “rood met witte stippen” is de Vliegenzwam en uiterst giftig.

Flora en Fauna in Värmland Zweden

flora in zweden