De provincie

Värmland in Zweden is het middelste landsdeel en werd vroeger Svealand genoemd. In Zweden staat de provincie bekent als Värmlands län. In het zuiden grenst Värmland aan Dalsland en Västra Götaland en aan de westzijde grenst Värmland aan Noorwegen. Noordelijk grenst de provincie aan Dalarna en aan de oostkant vind je Örebro län en Västmanland.

Image

De provincie Värmland in Zweden …

De oppervlakte van de provincie Värmland, in totaal 18,164 km² maakt het tot een van de grootste provincies in Zweden. Värmland is al jaren de populairste provincie onder vakantiegangers.
De populariteit is te danken aan de gevarieerde natuur en de ontelbare meren. Karlstad is de hoofdstad van Värmland en ligt centraal in de provincie aan de noordoever van het Vänermeer. Het Vänermeer is het tweede na grootste binnenmeer van Europa en de oppervlakte bedraagt 5655 km².

Image
Image

Värmland in zweden heeft veel te bieden…

Als je Värmland doorkruist dan is een dagje Karlstad een leuke afwisseling. Het heeft een gezellig centrum met talloze winkels, restaurantjes en terrasjes. Als je geluk hebt dan vindt je op het grote plein een parade van foodtrucks waar je kunt kiezen uit heerlijke maaltijden of snacks afkomstig uit allerlei werelddelen. Om Karlstad heen liggen verschillende shopping malls en ook de mega varianten van de bekende supermarkten zoals kwantum Ica of store Coöp tref je daar aan. Buiten levensmiddelen bieden zij ook alles aan op het gebied van huishoudelijk, gereedschap, elektrische apparaten tot kleding etc.

varmland in zweden

De zomer in Värmland …

Dat Värmland bekent staat om de natuur vertelde ik al eerder. Tijdens je vakantie zul je veel buiten zijn, mede doordat de dagen in de zomer lang zijn. In de periode net na 21 juni is het bijna 24 uur licht. In Zweden dus ook in Värmland zijn veel feestdagen te vergelijken met Nederlandse feestdagen. Een belangrijke feestdag is rondt 21 Juni, de officiële start van de zomer. Dan wordt in heel Zweden Midsommar gevierd. Voor dit feest is echter geen vaste dag gesteld. De viering vind jaarlijks plaats op de vrijdag die in de periode tussen 19 juni en 25 juni valt. Samen met Kerstmis is midsommar het belangrijkste feest van in het jaar. Midsommar is een echt familiefeest. De vrijdag van midsommar afton is geen officiële feestdag en het vieren van midsommar begint op vrijdagmiddag. De vrijdagavond is een officiële feestavond en de opvolgende midsommar zaterdag is wel een officiële feestdag. Alle winkels zijn dan gesloten.

Image
Image