Aan weg 63 vanaf Karlstad richting Filipstad, ligt 9 km voor Filipstad het dorpje Brattfors. De auto kun je parkeren op het parkeerterrein met het informatiebord over het Bratforsheden natuurreservaat. Je wandeling start hier met de oranje markering. Vanaf het parkeerterrein zie je links de oude ijzersmelterij. Het is de moeite waard om hier even naar beneden te lopen alvorens je de echte wandeling begint. Het klateren van het water in de stroom naast de ijzersmelterij trekt je ongetwijfeld naar de rand vanwaar je een pracht uitzicht hebt over de kleine waterval. Het gebied rond Filipstad is beroemd om zijn ijzerwinning. De oude muren van de ijzersmelterij hebben als je goed kijkt af en toe een azuurblauw glanzend blok. Dit is het restproduct van het ijzersmelten. Ook schuren van boerderijen werden vroeger opgebouwd met deze blokken. De wandeling in het Brattforsheden natuurreservaat wordt vaak beschreven als 1 wandeling van 20 km. Dit is alleen aan te raden voor zeer geoefende wandelaars. Wil je graag genieten van de omgeving en je ogen uitkijken, foto’s maken, allerlei bijzondere planten te zien en een pauze nemen op de picknickplek midden in het bos, neem dan vooral de tijd voor dit eerste deel. Trek er 4 uur voor uit.
Dit eerste deel van de wandeling voert langs de Lungälv een mooie kleine rivier die zich door het landschap slingert. Het wandelpad is smal en heeft veel plankieren. Op een regenachtige dag zijn de plankieren glad, een snelheid van 2 km per uur is al pittig. Draag in ieder geval stevige wandelschoenen!. De natuur is uitbundig, je ziet hier veel bijzondere planten en dieren. Het geluid van de eekhoorn kun je niet missen.

De start is direct over de brug naar links naar beneden. Volg de route met de oranje markering. Het pad is smal met veel rotsblokken. Afhankelijk van het seizoen kun je hier frambozen plukken.

Plankieren en bruggetjes over delen waar het snel glibberig wordt.

De grootste boom in het Lungälvravirnerna!

Het pad slingert langs de rivier, af en toe moet je flink klimmen en natuurlijk dalen. Op dit deel op de billen naar beneden! Heel erg stijl.

Volg de oranje route steeds en laat je niet afleiden door splitsingen. Ongeveer na 3 km zie je het bord Djupedalen 1.8 , dit is een punt waar je je dreigt te vergissen. Links van het pad ligt een prachtige hut met vuurplaats. Het perfecte punt om een pauze te nemen en te genieten van je meegebrachte luch. Maak gerust gebruik van de vuurplaats, er ligt zelfs hout wat je kunt gebruiken. Maar laat het ook netjes achter en zorg ervoor dat de natuur geen gevaar loopt door jouw aangemaakte vuur!

Wanneer je een pauze hebt genomen, loop dan terug naar het bord Djupa dalen. Vervolg de oranje route richting Djupa dalen. Het pad stijgt en daalt, tot je in een open gebied komt. De openheid is heerlijk na het pad langs de rivier. Ook hier afhankelijk van seizoen kun je de blåbär ( blauwe bessen ) volop plukken. Je komt uiteindelijk uit op een asfaltweg. Deze leidt naar weg 63. Aan de overkant bevindt zich de parkeerplaats “Djupa dalen”. Je kunt ervoor kiezen je hier op te laten halen of… door te gaan met deel 2 Geijersdalmossen.