Oxhälja de grootste markt in Zweden!

Het eerste weekend van september is Filipstad één grote markt. Duizenden bezoekers verdringen zich langs de honderden marktkramen. Oxhälja de grootste markt in Zweden, welkom!

oxhälja de grootste markt in Zweden
oxhälja de grootste markt in Zweden

Hoe is Oxhälja begonnen?

Filipstad is ontstaan ​​als stad vanwege de goede ligging als winkelcentrum tussen Vänerbygden en Bergslagen. Boeren en handelaars kwamen hier en verkochten hun producten op bepaalde tijden van het jaar aan de mijnwerkers en boswachters. Een van die gelegenheden was begin september, toen onder andere de groenten, granen en fruit klaar waren. Dit was het begin van een marktdag in Filipstad. Degenen die gingen winkelen kwamen kilometers hier vandaan en hadden veel reisdagen zowel hier als thuis en daarom maakten ze ook van de gelegenheid gebruik om plezier te maken toen ze eindelijk op de jaarlijkse herfstmarkt kwamen. De naam Oxhälja ​​verscheen in het midden van de 17e eeuw en de gevestigde markt is daarmee een van de oudste in Zweden.

Van vee tot marktsnoepjes

Het assortiment van de oorspronkelijke markt is langzaam veranderd. Tegenwoordig worden er geen huisdieren en runderen verkocht en is de verkoop van groenten en fruit aanzienlijk gedaald. Nu is het assortiment goederen en gadgets groot en worden er traditioneel veel rookworst, marktsuikergoed en speelgoed verkocht. De huidige markt in Filipstad trekt duizenden bezoekers.

oxhälja de grootste markt in Zweden
oxhälja de grootste markt in Zweden

Oxhälja Filipstad Värmland Zweden

Oxhälja de grootste markt in Zweden wordt in Filipstad  gehouden en valt altijd samen met de eerste zaterdag van september. De markt heeft ongeveer 1.000 marktplaatsen en vele duizenden bezoekers tijdens de 2,5 marktdagen.
In het centrum van Filipstad waar de markt plaatsvindt, worden de straten afgesloten. In deze straten mag niet met voertuigen worden gereden of geparkeerd. Uitzonderingen zijn voertuigen met een vergunning, zoals taxi’s, voertuigen van hulpdiensten, voertuigen voor bewakingsmissies en voertuigen die door bewoners worden gebruikt om van / naar hun huis in het gebied te reizen. De Oxhälja-markt wordt georganiseerd door de Oxhälja-commissie. Informatie over marktkramen is beschikbaar op: www.oxhalja.se. Meer informatie over Filipstad klik hier..