Reis naar Zweden

Met de auto
Als je om 4 uur ‘s morgens vertrekt uit midden Nederland dan kom je zo rond 6 uur ‘s avonds aan bij ons op Norstorp. Ik doe er zelf wat langer over want meestal heb ik de aanhanger achter de auto, dus kan ik niet harder dan zo’n 90 km per uur. Onder het genot van een kopje koffie nemen we de grens voorbij Groningen en via Hamburg richting de Deense grens bij Flensburg, Net even ervoor nemen we altijd de afslag om nog lpg te tanken in Duitsland, want Denemarken heeft dat niet hou daar rekening mee. Zweden kent wel Lpg. De Store Baelt brug verbindt het vaste Deense land met het eiland van Kopenhagen. Daarna volgen we de borden Malmö en gaan over de Öresund brug bekend van de televisie serie the Bridge, dit blijft een fantastische beleving. Aan het einde van de brug gaan we de Zweedse grens over en via de ringweg van Malmö richting Göteborg. Voorbij Göteborg rijden we richting Oslo en nemen dan de afslag Trollhättan. In Trollhättan zit het bekende Saabmuseum ! Dus voor wie van auto’s houdt zou je daar een tussenstop kunnen overwegen. Vanaf daar wordt het steeds mooier richting Karlstad en onze locatie, het eindpunt Brattfors Norstorp. Er zijn ook andere manieren om naar Zweden te komen, het is bijvoorbeeld ook mogelijk om de boot van Kiel naar Göteborg te nemen dat scheelt 700 kilometer en je slaapt dan gewoon heerlijk in een hut. Aan boord kun je heerlijk eten in het restaurant en er is veel te doen. Na aankomst in Göteborg ‘s morgens zo rond 8 uur is het nog maar 280 km naar onze locatie. Een kleine oversteek is ook mogelijk als je liever met de auto reist, via Hamburg naar Putgarden. De veerboot neemt een kleine oversteek van ongeveer 45 min. naar Rødbyhavn. Daarna richting Malmö via de Öresund brug over de grens met Zweden.

Vliegen
Ook kun je bij de KLM goedkoop een ticket boeken als je 3 maanden van tevoren reserveert. Je reist dan vanaf Schiphol naar Stockholm Arlanda Airport. Arlanda ligt ongeveer 40km ten noorden van Stockholm en is het grootste vliegveld in Zweden. Je kunt direct vanaf het vliegveld de sneltrein nemen naar Stockholm centraal station, reistijd 10 min. Een goedkoper alternatief is Flygbussarna, de busdienst van en naar het vliegveld. Je stapt dan uit op Stockholm Cityterminalen. De looproute is eenvoudig te volgen via een verbinding naar het Centraal Station van Stockholm waar je met de sneltrein comfortabel in 2 uur en 15 minuten naar Karlstad reist. Ook voor de sneltrein geldt boek 3 maanden van tevoren, dan reis je heel voordelig. Het Centraal station is de moeite waard om rond te lopen.

In Karlstad kun je een auto huren. Dit is wel aan te raden omdat Zweden heel uitgestrekt is en je waarschijnlijk ook plaatsen en bezienswaardigheden wilt bezoeken.